Zarządzanie Jakością i Środowiskiem
Studia:
studia II stopnia
Tryb studiów:
stacjonarne, niestacjonarne
Informacja o kierunku studiów/specjalności
Sylwetka absolwenta
1. Absolwent posiada wiedzę z zakresu
Studenci specjalności Zarządzanie Jakością i Środowiskiem uzyskują wiedzę pozwalającą na projektowanie, wdrażanie i utrzymanie oraz rozwój systemów zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem żywności według najnowszych, międzynarodowych standardów.
W ramach wykładu do wyboru istnieje możliwość uzyskania certyfikatu auditora BHP.
Oprócz tego, w zależności od średniej ocen, Studenci mogą uzyskać certyfikat Yellow Six Sigma Belt
2. Absolwent posiada następujące umiejętności
Studenci uzyskują podstawowe umiejętności menedżerskie niezbędne do zarządzania przedsiębiorstwem, wynikające ze specyfiki wybranego kierunku studiów.
Absolwent tej specjalności zapoznaje się z:
- Zasadami budowania strategii projakościowej i proekologicznej w firmie produkcyjnej oraz usługowej
- Podstawami prawnymi w zakresie zarządzania jakością oraz ochrony środowiska i bezpieczeństwa
- Podstawowymi narzędziami pozwalającymi na doskonalenie i ocenę poziomu jakości w przedsiębiorstwie
- Zasadami auditowania systemu zarządzania jakością i systemu zarządzania środowiskowego
- Zasadami oceny wpływu działalności przedsiębiorstwa na środowisko naturalne
- Podstawowymi zasadami dostosowania się do wymagań rynkowych w zakresie certyfikacji jakościowej, środowiskowej wyrobów oraz systemów
3. Absolwent może podjąć pracę na następujących stanowiskach pracy
Studenci mają możliwość uzyskania wartościowych na rynku pracy uprawnień zawodowych, potwierdzonych certyfikatami międzynarodowej jednostki BVQI, tzn. auditora wewnętrznego ISO 9001, auditora wewnętrznego ISO 14001, auditora wewnętrznego ISO 22000.
Uzyskane kwalifikacje i uprawnienia pozwalają na:
- Pełnienie funkcji auditora wewnętrznego (jakości, środowiskowego, bezpieczeństwa żywnościowego)
- Pełnienie funkcji doradcy w zakresie wdrażania oraz auditowania wspomnianych systemów
- Pełnienie funkcji specjalisty w Zespole zarządzania jakością i/lub środowiskiem i/lub bezpieczeństwem żywności
- Pełnienie funkcji pełnomocnika firmy d.s. jakości i do spraw środowiska
- Pełnienie funkcji menedżera jakości i/lub środowiska - samodzielne projektowanie, wdrażanie określonych koncepcji zarządzania jakością i doskonalenie wspomnianych systemów zarządzania.
4. Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach
- Organizacje publiczne, prywatne
- Organizacje usługowe, produkcyjne
- Własna działalność gospodarcza
Informacje dodatkowe
Absolwent tej specjalności zapoznaje się, tak od strony teoretycznej, jak i we współpracy z przedsiębiorstwami z:
- Podstawowymi koncepcjami w zakresie zarządzania jakością (Six sigma, Lean management, Kaizen) i zasadami ich wdrażania
- Zasadami budowania strategii projakościowej i proekologicznej w organizacji
- Podstawami prawnymi w zakresie zarządzania jakością, zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz ochrony środowiska
- Podstawowymi i złożonymi narzędziami oraz metodami pozwalającymi na doskonalenie i ocenę poziomu jakości w organizacji
- Zasadami prowadzenia rachunku kosztów jakości
- Zasadami auditowania systemów zarządzania (jakością, bezpieczeństwem żywności, środowiskowego)
- Zasadami oceny wpływu działalności przedsiębiorstwa na środowisko naturalne
- W ramach wykładu do wyboru – z zasadami auditowania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Program studiów
« wróć